Nerveskader i foden? – Mortons neurom

Hvad vil det sige at have Mortons neurom ( Morton’s neuroma )?

Mange mennesker oplever at få Mortons neurom, et neurom er en fortykkelse af en nerve, (nerveknude) det mest almindelige er at det opstår i forfoden, i området hvor tæerne sidder tilhæftet og området omkring det.

Symptomerne er smerter, sviende brændende fornemmelse, stikken/prikken, nedsat følelse eller sovende fornemmelse i tæerne, det opstår oftest ved 3 og 4 tå, men kan også opstå ved 2 og 3 tå og det omkringliggende område.

Hvordan opstår det?

Fortykkelsen af nerven/nerverne kan opstå når man har nedsunket forfod/forfods prolaps, når svangbuen på tværs af foden ikke er i stand til at holde forfods knogler oppe på plads, dette gør at den samlede vægtbæring af forfoden flyttes ind midt under forfoden, en stor del af vægtbæringen og ens afsæt bæres normalt også en stor del af storetåen, og alt den belastning er nu flyttet over til de små tæer.

Når forfodens svangbue er kollapset og hele trædepuden hænger nedad, så vil tæerne pege opad, dette vil give et forkert mellemrum imellem forfodens knogler og tæernes knogler, hvilket gør at nerverne i det område vil blive klemt, og efter gentagne eller længere tids uhensigtsmæssige fodstilling, så vil symptomer og smerter opstå. 

Forkert fodtøj i form af for smalle sko i forhold til fodens bredde, eller høje hæle hvor der både er meget stor belastning på forfoden og sammenpressede tæer,vil kunne give den samme problematik, hvor tæernes knogler står forkert i forhold til deres normale position, og dermed vil nerverne til tæerne også blive udsat for tryk og på sigt give gener, fordi nerverne vil fortykke sig, for at prøve på den måde at beskytte sig selv.

Længere tids tryk vil kunne medføre permanent nerveskade i området.

Behandling af Mortons neurom, hvad kan der gøres?

Mulighederne for at lette symptomerne, og i nogle tilfælde kunne fjerne smerterne helt, vil være følgende:

  • Fremstilling af indlæg der hjælper forfoden op på plads og dermed gør at tæerne retter sig ud og fjerner trykket på nerverne.
  • Undgå uhensigtsmæssig fodtøj, såsom højhælede sko, smalle sko eller slip-in sko, hvor man glider frem i skoene og trykker tæerne sammen.
  • Ved stærke smerter kan man evt. afkøle med is og behandle med smertestillende medicin (Ipren, Ibumetin o.l.)
  • I nogle tilfælde vil man via egen læge tage en vurdering af, om det vil være nødvendigt med en såkaldt blokade, en injektion behandling med steroid.
  • I tilfælde af at ovennævnte tiltag ikke har en effekt eller er tilstrækkelig nok, så vil man kunne behandle kirurgisk, dette har nogle komplikationer i form at man efter operation altid vil være følelsesløs mellem de 2 involverede tæer. Derudover er der, som ved enhver operation, risiko for infektion.  

Lider du af Mortons neurom, vil hurtig behandling kunne minimere risikoen for at der vil være varig skade af nerverne, og i mange tilfælde vil et fodindlæg kunne fjerne årsagen til symptomer og smerter, og man vil ikke være nødt til at gøre yderligere for at behandle den underliggende årsag til problemet.

Kontakt klinikken og bestil en tid til en forundersøgelse og vi vil dermed i fællesskab finde frem til den bedste behandling/løsning af dit problem.

CVR.: 38597094
© Copyright 2023 - Klinik for fodterapi v/Jannie Almegaard - All Rights Reserved
Betalingsmuligheder:
vi tager kontanterVi tager bankoverførsel
envelopephone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram