Hælsporer

I folkemunde kaldes det en hælspore, men på latin hedder det Plantar Fasciitis el. Fasciitis plantaris.

En “ægte” hælspore er et knogle-udspring på hælknoglen ( Calcaneus ), det er meget sjældent det ses, dette er også kun muligt med et røntgenbillede, er dette tilfældet, kan det med fordel aflastes med indlæg der har en opbygning som sørger for at aflaste, gøre området under knogle udspringet frit hængende og uden kontakt med underlaget.

Det egentlig problem er i de fleste tilfælde en betændelse af senen, der løber under foden, lige der hvor den tilhæfter hælknoglen, inflammation opstår og stråler ud fra området, så det mærkes i det omkringliggende væv.

Smerterne mærkes under hælen, men også specielt på indersiden (medialt) på foden og området kan godt være så stort et område at det mærkes helt ud mod forfoden og tilbage/op mod knysten/anklen.

I starten gør det måske kun ondt efter øget aktivitet/bevægelse, men det kan udvikle sig til en konstant smerte, så du også mærker det i hviletilstand. Ofte er smerterne værst om morgenen, når man står ud af sengen, men aftager lidt, når foden kommer i bevægelse og varmes op.

Der vil være smerter/ømhed, hvis der trykkes i området på hælen hvor senen sidder tilhæftet, eller hvis man bøjer sine tæer opad ( dorsalfleksion ) så det trækker i hele senen/ledbåndet.

Hvorfor opstår hælsporer?

En overbelastning af svangsenen er ofte pga. udfladning af fodens svangbue, også kaldet platfod, dette kan skyldes at man vægtmæssigt er udfordret, overtræning, overbelastning ved graviditet,problemer med akillessenen/underbenets muskler, en fejlstilling i mellemfod/anklen eller det kan være du er familiært disponeret for at udvikle en udfladning af svangen.

Hvordan behandles platfod?

  • Inflammation skal bekæmpes og området skal aflastes, dette gøres bedst med gode stabile sko med en fast hælkappe til at støtte og fastholde hælen i den bedst mulige position (lodrat) og en god stødabsorberende sål.
  • Fremstilling af indlæg med et svangløft, vil få svangbuen op på plads og dermed aflastes området. 
  • Udstrækning og fodøvelser vil styrke fod og underben, så musklerne kan blive stærke nok til at fodens knogler står rigtigt.
  • Et evt. vægttab vil altid kunne aflaste fødderne.
  • Ved meget store gener og smerter, anbefales det at holde sig i ro, så kroppen får mulighed for at kunne bekæmpe inflammationen.
  • På klinikken har vi også laserbehandling, med laser vil man hurtigt kunne fremskynde helingsprocessen, ved at man “booster” de immunceller som er med til at bekæmpe inflammationen.

Ingen af disse behandlinger kan stå alene, det mest optimale og hurtige resultat, sker ved at man sætter ind med flere forskellige tiltag.

Kontakt  gerne klinikken, og bestil tid til en forundersøgelse, hvis du går med smerter eller ubehag fra fødderne.

CVR.: 38597094
© Copyright 2023 - Klinik for fodterapi v/Jannie Almegaard - All Rights Reserved
Betalingsmuligheder:
vi tager kontanterVi tager bankoverførsel
envelopephone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram