Fokus på fødder: Børnesko

Tekst: Pia Finne

Børnesko er noget af det sværeste at sælge i skobutikken. Derfor er det også det første emne, vi tager fat på, i vores nye serie “Fokus på fødder” der skal hjælpe skohandlerne med yderligere viden, så de bliver endnu bedre til at give kunderne den rigtige service. Når det gælder børnesko, er det essentielt at de sidder rigtigt på barnets fødder. Vi har talt med fodterapeut Jannie Almegaard om børnesko og børnefødder.

«Børnesko skal ikke købes på nettet. Så enkelt er det. De skal prøves i butikken, for det er vigtigt at finde de helt rigtige sko, der passer til barnets fod”. Det siger fodterapeut Jannie Almegaard, der har klinik i Jyderup. Samtidig deltager hun i øjeblikket i et stort forskningsprojekt, der omfatter godt 700 børns fødder. I forhold til at sælge sko til børn begynder hun med at slå fast, at man først og fremmest ikke skal forfalde til at give babyer, der endnu ikke er begyndte at gå, små fine sko på — selv om det er sødt at se på. ”Babyers fødder er meget formbare, og der er ingen grund til at komme dem i faste sko. Det er ganske enkelt uhensigtsmæssigt for fødderne”, siger Jannie.

Når de små begynder at gå, er det også vigtigt at informere forældrene om vigtigheden af, at de går lige så meget uden sko som med sko. Rent motorisk er det vigtigt, at børnene ikke har sko på hele tiden, for de skal kunne mærke underlaget, og når de har sko på, skal den passe lige til deres fod”. Det man ifølge Jannie skal være opmærksom på er:

+ Bredden på skoen. Den må hverken være for bred eller for smal — men skal sidde godt fast.
+ Fast hælkappe er også altid godt.
+ Find den sko, der passer perfekt til foden.
+ Skoen skal være spændt ordentligt og godt fast, så barnet får følelsen af at være fri.
+ Fodtøjet må ikke være for tungt eller for stort.

De fleste børn er født platfodede. Mange forældre er bekymrede for fejlstilling, Men slå koldt vand i blodet, siger Jannie. “For når de bliver 8-10 år, begynder svangen at komme op på plads og svangbuen begynder at komme. Har de nået den alder, og er de ikke så aktive, som de plejer at være, eller klager de over smerter, skal der selvfølgelig gøres noget. Måske kan fodterapeuten klare det med et indlæg, og måske skal der en børneortopædkirurg ind over”.

FORSKNINGSPROJEKT OMKRING BØRNEFØDDER

Jannie Almegaard er en del af et forskningsprojekt omkring børnefødder, som Danske Fodterapeuter og børneortopædkirurgisk afdeling på Rigshospitalet står bag, Målet er at kortlægge, hvordan den danske børnefod ser ud i dag. “Mange børn er i dag højere, tungere og mere stillesiddende end tidligere, og som fodterapeut og anden fagperson, er det vanskeligt at handle ud fra normen, hvis man ikke ved, hvad normer er”.

Derfor er seks fodterapeuter bl.a. Jannie Almegaard i gang med at undersøge 700 børn i 1., 5. og 9klasse fra tilfældigt valgte skoler. Børnenes sko bliver målt; længe og bredde, der ses på, hvilken sko, det er, og om de trænger til udskiftning. Herudover måles børnenes fødder, de måles og vejes, og graderne af alle led i underekstremiteterne måles. “Vi ser også på ting som er storetåen skæv, svanghøjde og bagfod, knæene og ledbevægeligheden i hofte, er der smerter og hvilken sport dyrkes der, og er der nedgroede negle, fodsvamp eller fodvorter”. Alt det materiale der samles ind, danner efterfølgende baggrund for den sidste nye viden om, hvordan børnefødder ser ud i dag. Jannie forventer, at undersøgelserne af børnefødder er klar med udgangen af 2023, og at projektet er færdigt i 2024.

BØRNENE SKAL MED

Jannie understreger vigtigheden af, at børnene er med i butikken, selv om det kan være lidt mere besværligt, og hun slår fast, at børnesko ikke skal købes på nettet. Hendes råd er: Tag sålerne ud af skoene. For selv om man måler barnet fod på en skomåler, er det ikke nok. De skal op og stå på sålen. Og det er selvsagt heller ikke nok at lægge sålen på barnets fod, mens han eller hun sidder på gulvet. Man kan også tegne barnets fod på et stykke papir, lægge den lille papirfod i skoen og mærke om den bliver krøllet. Med andre ord: Man skal som ekspert i butikken gøre, hvad man kan for at prøve at se for sig, hvordan foden har det i skoen.

MEGET HANDLER OM MODE

Når børnene når teenagealderen, handler det jo i høj grad om mode, og det kan være, at det mærke, som alle de andre går i, ikke passer foden. Her er det skobutikkens opgave at forsøge al hjælpe, så moden bedst muligt kombineres med pasformen. Og som forælder er det vigtigt, at man i hvert fald bruger de år, hvor man har noget at skulle have sagt, på at give fødderne de bedste betingelser”, siger Jannie.

MAN SKAL IKKE KUNNE VOKSE I DEN

Mange forældre er tilbøjelige til at ville købe skoene en anelse for store, for “så kan lille Emil vokse i dem”. Men det er ikke en god idé. “Når man skal finde sko til et barn, skal der være 1-1,5 cm — ca. en tommelfingers — skridtillæg, når de står på sålen. Er der mere plads, risikerer man, at børnene falder over deres egne fødder, og at de får en fornemmelse af at ‘svømme’ i skoen, Det resulterer i, at tæerne begynder at gribe for at holde fast, og barnet kan udvikle begyndende hammertæer. Og fordi børn vokser i ryk, skal forældrene tjekke størrelsen med et par måneders mellemrum”, anbefaler Jannie. “Sålen kan evt. tages ud af skoen eller støvlen, og her kan man tydeligt se aftrykket af foden. Man kan se, om de passer, og om de er spændt ordentligt fast”.

GUMISTØVLER OG SANDALER

Hammertæerne kan også få grobund, hvis børnene går for meget i gummistøvler eller termogummistøvler. “Sko med så meget volumen kan resultere i begyndende hammertæer. Så termogummistøvler eller gummistøvler skal kun bruges som skiftesko. Det er ganske enkelt synd for børnene, at lade dem løbe for meget rundt i gummistøvler, for det er hårdt for dem, når de skal slæbe dem med sig”. Samme retningslinjer gælder også for sandaler. “Det er en rigtig god idé, hvis børnene kan gå med en med fast hælkappe, så de ikke skøjter rundt, og ellers skal de bruges med skiftesko”, siger Jannie og giver et fif: “Lad børnene ‘løbe stærkt’ i skoene, så får de hurtigt selv en fornemmelse af, om skoen, sandalen eller gummistøvlen sidder godt. Og så skal man få dem til at se bort fra, om der er fine prinsesser eller Spiderman på dem”. Og så anbefaler Jannie, at børn har i hvert fald et par sandaler og et par sneakers om sommeren, og to par sko og støvler at veksle imellem om vinteren.

GOD STØDABSOBERING

Når børnene er lidt større, skal man sikre, at skoene har en god stødabsobering. Specielt hvis et barn er udfordret vægtmæssigt. “Mange børn kan få problemer med Severs syndrom, hvor hæleknoglen i vækstzonen kan være en smule blød, og det er smertefuldt, når hælen belastes. Gode sko med god stødabsobering er løsningen samt eventuelt fremstilling af indlæg til at aflaste hælen. Mange børn får det i 9-11-års alderen, men det stopper igen, når de når 14-15 år, hvor hæleknoglen er sammenvokset”, forklarer Jannie. Jannie Almegaard mener dog, at der er kommet mere fokus på ordentligt fodtøj til børnene. “Men det er virkelig godt at dem der sælger skoene, er OBS på at give den rigtige hjælp og vejledning – og det, der gør, at de udskiller sig fra netbutikkerne.

CVR.: 38597094
© Copyright 2023 - Klinik for fodterapi v/Jannie Almegaard - All Rights Reserved
Betalingsmuligheder:
vi tager kontanterVi tager bankoverførsel
envelopephone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram